Portelanul – un stil rafinat
De ce portelan? Deoarece este cea mai potrivita optiune pentru utilizare intensiva, pastrandu-si in acelasi timp aspectul si calitatea in timp. Chiar daca pare fragil, portelanul ofera o durabilitate ridicata, raportat la timp si pastrarea calitatii. Acest avantaj este rezultatul arderii la temperaturi foarte ridicate (aproape 1400⁰ C) care de asemenea face portelanul un produs fara porozitate, si, astfel nu retine impuritati sau bacterii. Cu cat porozitatea unei piese este mai mare, cu atat va absorbi mai usor elementele externe precum sosuri si, prin urmare, cu atat mai dificila va fi igienizarea.
Portelanul adevarat – denumit si portelan tare precum cel realizat de Axa Porcelaine – este realizat printr-un amestec de caolin si alte materii prime imbinate pentru a obtine un grad ridicat de alb, realizat dupa o reteta proprie. Glazura aplicata in ultima faza a procesului de productie ii confera un luciu stralucitor.
Pentru ce este folosit portelanul in ziua de astazi? Vesela pentru masa, obiecte decorative, echipamente de laborator si izolatori electrici. In industria HoReCa, multe restaurant aleg portelanul pentru vesela achizitionata obtinand un aspect de lux, rafinat, mult superior altor variante de vesela precum ceramica (mult mai poroasa).
Farfuriile din portelan sunt sigure pentru ca nu reactioneaza cu mancaruri acide precum lamaia, otetul sau rosiile. Aspectul ultra-lucios si antiaderent reduce nevoia de a adauga preparatelor grasime in exces pentru a preveni lipirea de suprafata de prezentare. Portelanul este de asemenea rezistent la zgarieturi si la actiunea razelor UV devenind o varianta preferata de locatiile cu terase la exterior.