Producator Portelanuri Alba Iulia

De ce este porțelanul materialul ales de marile restaurante din lume?

Avantajele porțelanului față de alte materiale ceramice  

Poate părea că toate produsele de veselă sunt la fel, dar există mari diferențe în calitatea, durabilitatea și siguranța acestora pentru consumatori. Datorită varietăților de materiale existente pe piață, dar mai ales pentru că trebuie să fim informați atunci când alegem vesela pentru o locație HORECA și nu numai, am ales să vă prezentăm principalele avantaje ale porțelanului realizat de Axa Porcelaine față de alte materiale din industria ceramicii.

Unul din cele mai importante aspecte este porozitatea, adica procentul în care farfuria reține umezeala. În cazul porțelanului, porozitatea este 0%, deci putem spune că porțelanul este aproape waterproof. Pentru restul materialelor disponibile în industria HORECA, porozitatea poate ajunge și la 20%. Verificați din ce sunt realizate produsele înainte de a le achiziționa – ceramică, faianță sau porțelan.

Ce înseamnă porozitate? În timpul utilizării cuțitelor pe farfurii, se pot produce microfisuri care nu se văd cu ochiul liber. În aceste fisuri vor rămâne urme de preparate lichide cum sunt ketchup, muștar sau diverse sosuri. În cazul porțelanului acest lucru nu se întâmplă, fiind sinterizat  -ars la 1400⁰C (particulele din care este realizat practic sunt lipite). Vesela cu porozitate ridicată nu poate fi igienizată corespunzător nici la temperaturi mari.

Culoarea veselei este un alt aspect de care trebuie să ținem cont. În mod surprinzător, majoritatea veselei ceramică colorată conține plumb sau cadmiu. Plumbul a fost utilizat în glazurare de pe suprafața vaselor pentru a face vasele durabile și pentru a face glazura colorată. Cadmiul este folosit pentru a da glazurilor culori strălucitoare, cum ar fi galben strălucitor, portocaliu sau roșu. 

Există șanse mari ca ceramica să conțină plumb sau cadmiu, deoarece toate folosesc glazură colorată. Plumbul și cadmiul se găsesc cu ușurință în produsele de epocă (mai ales cele realizate inainte de anii 1980), teracota sud-americană, farfurii din Asia decorate, vesela lucrată manual sau cea viu colorată.

Utilizarea produselor de veselă care conțin plumb sau cadmiu permit practic ingerarea acestor substanțe odată cu mâncarea. Dacă sunt utilizate la cuptorul cu microunde, cantitatea de cadmiu sau plumb scursă este și mai mare. La fel, dacă preparatele consumate sunt acide.

Gătitul la cuptor în produse de porțelan special create în acest scop (cum este gama de produse pentru cuptor de la Axa Porcelaine) este 100% sigur din punct de vedere al sănătății. La orice temperatură ar fi încălzit, porțelanul nu emană substanțe toxice față de restul produselor colorate de pe piață, deoarece este realizat doar din materiale naturale. Coloranții din glazurile colorate, chiar daca sunt în limite legale, pot cauza diverse afecțiuni dacă vasele nu sunt utilizate corespunzător.

În plus, porțelanul nu reacționează cu acizii din preparate, acizi cum ar fi gălbenușul de ou, oțetul, lămâia sau roșiile.

Durabilitatea (rezistența mecanică) este un alt aspect de interes pentru proprietarii de locații HORECA. Porțelanul realizat de Axa Porcelaine are o rezistență mecanică ridicată. Acest fapt depinde în cazul fiecărui producător de rețeta de fabricație proprie. Este acel inside information, acel secret, care a fost îndelung testat și îmbunătățit (de peste 30 de ani la Axa Porcelaine) și în care contează foarte mult calitatea materiei prime utilizate. Comparativ cu porțelanul, restul materialelor sunt mult mai predispuse la ciobituri ceea ce le conferă o utilitate în timp mult mai scurtă.

Majoritatea clientilor AXA PORCELAINE doar completează vesela după o medie de 5 ani de la prima achiziție, dovedindu-ne de fiecare dată cât de durabile sunt astfel produsele Axa Porcelaine.

Materiile prime utilizate pentru porțelan sunt materiale naturale, eco-friendly:

  • cuarțul este un nisip prelucrat / rafinat
  • feldpsatul devine o sticlă după topire
  • caolinul este o argilă, la fel, prelucrată

Toate aceste materiale sunt amestecate cu apa, măcinate și după un lung proces tehnologic, sunt arse la aproape 1400⁰C.

Un alt avantaj este faptul că porțelanul are o bună rezistență termică, adică se poate folosi la cuptorul cu gaz sau electric, cuptorul cu microunde, frigider, congelator și mașina de spălat vase. Versatilitatea utilizării oferă libertatea de a realiza sau depozita orice preparat în vasul de porțelan.       

La nivel estetic, vesela albă este alegerea de primă intenție a oricăror chef-i de renume sau a managerilor din industria Horeca la nivel internațional. Chiar dacă sunt diverse trenduri temporare, restaurantele premium cunosc avantajele porțelanului alb și preferă să utilizeze vesela de culoare albă pentru a pune în valoare preparatele. Mulți chef-i preferă să folosească farfuriile albe pentru plating, ele permițând culorii și texturii preparatelor să iasă în evidență. Farfuriile colorate pot “fura” detaliile și diminua atracția pentru preparate. Eleganța albului scoate în evidență plating-ul. Preparatele puternic colorate sunt cu atât mai atractive vizual, cu cât suportul pe care sunt așezate este de culoare albă.

Beneficiul utilizării veselei albe din porțelan este faptul că se poate folosi atât în locații HORECA cum ar fi pub-uri, pizzerii, cafenele, cât și în restaurante, hoteluri sau săli de evenimente. Este un produs perfect pentru sălile de nunți sau training-uri organizate de companii acolo unde fluxul de persoane este mare.

Oferim mostre gratuite clienților pentru a testa produsele în propria locație, și oferim recomandări și informații relevante pentru fiecare tip de spațiu. Dotarea cu veselă este în final o investiție în afacerea dumneavoastră, și este important să cunoașteți avantajele și diferențele înainte de a vă decide asupra unei achiziții.

 

 

 

ANPC SOL

Toate drepturile rezervate © AXA Porcelaine SRL 2022

Web Design by Media Serv