004.0258.818.901

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

COLECTII NOI

ONLINE SHOP

Tehnologia portelanului

Procesul de obţinere a porţelanului, este unul complex, caracterizat prin multiplele transformări fizico-chimice care apar asupra materiilor prime folosite pâna la obţinerea produsului finit. 

Portelanul este un material ceramic realizat prin arderea materiilor prime, incluzand argila sub forma caolin. Arderea se face intr-un cuptor la o temperatura de pana la 1.400°C. Rezistenta si transluciditatea portelanului provin in principal din formarea sticlei care acopera produsul (glazura) si a mulitului mineral in interiorul produsului ars la aceste temperaturi inalte. 

Ca reguli de bază care trebuie avute în vedere la obţinerea unui porţelan de calitate s-ar putea enumera:  

  • folosirea materiilor prime de cea mai bună calitate;
  • folosirea de tehnologii de ultima ora;
  • calificarea continua a tuturor segmentelor de salariaţi;
  • curăţenia la locul de munca (halele de producţie);

Portelanul, in functie de destinatia lui, se imparte in mai multe categorii: 

  • portelan pentru menaj (farfurii, cesti, platouri, boluri, etc);
  • portelan decorativ (cosuri, balerine, vaze, etc);

La randul sau portelanul menaj se imparte, in functie de modalitatea de realizare a sa, in: 

  • portelan fasonat (realizat pe masini, productivitate mare) – aici intra in mare parte produsele din portelan cu forme simetrice 
  • portelan turnat (realizat manual, productivitatea scazuta) – produse din portelan cu forme asimetrice

Tot acest proces tehnologic durează 5 zile lucrătoare, din momentul recepţiei materiilor prime până când produsul finit obţinut din aceste materii prime poate fi livrat către beneficiar. 

Astfel în tot acest interval de timp orice eroare în procesul tehnologic se va observa abia după acest număr de zile. Aceasta specificitate, implică riscuri enorme, deoarece in acest interval de timp producţia se realizează in diverse stadii tehnologice, iar dacă se constată o neconformitate a produsului finit, tot lotul de produse realizat şi existent în diverse stadii de fabricaţie este rebut.

Istoria portelanului

Ceramica este un produs obtinut din argile, caolinuri, cuartite, magnezit si talc, prin procedee proprii. Cuvantul ceramica vine de la cuvantul grecesc keramos ce inseamna argila. Tehnica si arta prelucrarii portelanului s-a obtinut pentru prima data in China si a cunoscut mai multe perioade de dezvoltare. Din timpul dinastiei Sun, portelanul a inceput sa fie pictat. In secolul XVII – XVIII-lea portelanul chinezesc a cunoscut o mare inflorire artistica. Se impun portelanurile din familiie verde, roz si neagra. 

In Europa portelanul a inceput sa fie cunoscut in secolul XVII-lea prin piese chinezesti, aduse de marinarii portughezi, piese care se vindeau pentru o greutate egala de aur. Aparitia portelanului chinezesc a sustinut imitatia.

Portelanul se vindea cu preturi foarte mari. Regele Saxoniei a construit o fabrica de portelan la Meissen in 1710. In 1710 ia fiinta manufactura de la Meissen, care la inceput a imitat formele si ornamentatiile portelanului chinezesc. Ulterior portelanul de Meissen a fost influentat de stilul Rococo. 

Caracteristicile portelanului de Meissen sunt monograma albastra A.R., doua sabii incrucisate, un maner de bici. Portelanul de Meissen este cunoscut si sub numele de portelan de Saxa. 

In 1717 s-a infiintat a doua manufactura, la Viena, apoi in Franta – 1740, Petersburg – 1744, Napoli – 1771, Copenhaga – 1779, etc. 

In Franta manufactura de portelan a fost fondata la Vincennes in anul 1740 si mutata apoi in 1756 la Sevres unde a devenit in 1759 proprietate regala. Aici au fost confectionate flori, vase ornamentale, servicii, statui etc. din asa zisul portelan moale, iar in anul 1768 s-a folosit portelanul dur. Obiectele de Sevres se disting prin culori delicate si stralucitoare precum si prin glazura pura.

Principalele tipuri de portelan de arta ar fi: portelanul dur, portelanul moale, numit si tandru, portelanul natural sau englez, portelanul artificial numit si portelan francez. 

La inceput portelanul se folosea numai la fabricarea serviciilor de masa si a vaselor ornamentale de toate felurile. Datorita proprietatilor sale precum: rezistenta la actiunea acizilor si bazelor, izolant electric si termic, portelanul este intrebuintat in industria electrica ca izolator, iar in tehnica pentru produsele si obiectele necesare in laboratoare.